Online beleggen in aandelen of obligaties

Door de lage rente op de spaarrekeningen zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor hun spaarcenten. Gelukkig is het nu relatief eenvoudig geworden om te investeren in aandelen of obligaties.

Aandelen kopen

Wie een aandeel koopt wordt voor een deel eigenaar van een bedrijf. Je hebt recht op een deeltje van de winst, het zogenaamde dividend. Als het bedrijf goed presteert kan de koers van het aandeel ook fors stijgen, waardoor je een mooi rendement kan realiseren.

Obligaties kopen

Wie een obligatie koopt leent in feite geld aan een onderneming voor een vastgelegde periode. Je zal dan elk jaar een bepaalde rente krijgen die natuurlijk hoger zal liggen dan de rente op de spaarboekjes. Op het einde van de obligatie krijg je ook de startsom terug.

Online beleggen

Dankzij het internet kan je tegenwoordig razendsnel online beleggen in aandelen of obligaties. Vroeger moest je nog zelf een bankkantoor binnen stappen om een order te plaatsen en formulieren te handtekenen. Vervolgens moest je een tijdje geduldig wachten vooraleer je wist of het order wel uitgevoerd was. Op de websites van zogenaamde brokers kan je nu razendsnel aandelen kopen of verkopen, zonder enige vorm van vertraging. Na een klik op een knop heb je de aandelen meteen in je bezit.

Heel wat brokers stellen ook apps ter beschikking waardoor je zelfs makkelijk kan handelen via een smartphone of tablet. Je kan zo steeds in real time opvolgen wat de waarde van je portefeuille is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.