Hoe gaat het er in de zorgpraktijk aan toe?

Het leven in de zorg gaat er niet altijd even makkelijk aan toe. Het is vaak altijd even aanpoten. De werkdruk ligt vrij hoog en het personeels te kort blijft maar toenemen. Dit is natuurlijk heel vervelend. Zorgpersoneel kunnen niet uitblinken omdat ze zich te pletter werken. In dit artikel ga ik je meer vertellen wat de mogelijke oorzaken van dit probleem kunnen zijn. 

Personeelstekort 

Dat de zorg een personeelstekort heeft is al een langere tijd van pas. Een passende oplossing is makkelijker gezegd dan gedaan. Doordat er een personeelstekort al een lange tijd afspeelt is het heel lastig om de capaciteitsmanagement te maken. Zorgpersoneel moet dan vaak dubbele diensten draaien waardoor ze helemaal uitgeput raken. Dit kan hele negatieve gevolgen hebben voor het personeel. Denk aan een burnout etc. Personeel is momenteel heel lastig te vinden. Helaas kampen meerdere branches met dit probleem. Wat een oplossing zou kunnen zijn is om samen met de overheid aan tafel te zitten. Zo kunnen ze brainstormen en tot nieuwe oplossingen komen. 

Vergrijzing 

Vergrijzing houdt in dat het aandeel van de bevolking stijgt. In Nederland is dit momenteel zo. Voor ouderen moeten er relatief meer zorg worden verricht dan voor jongeren. De gevolgen van vergrijzing is dat de kosten steeds hoger en hoger worden. Denk aan het betalen van AOW etc. Doordat er veel mensen gepensioneerd zijn, is het werkende ook veel lager. De medische technologie wordt beter en beter. Inmiddels wordt de bevolking ook veel ouder dus we blijven langer leven. Dit verklaart waarom er een personeelstekort is in de zorg. Vergrijzing hoeft natuurlijk niet altijd slecht te zijn. Het is natuurlijk heel mooi om te zien dat we steeds ouder en ouder kunnen worden. 

Ik hoop dat ik je een duidelijker beeld heb gegeven van de zorg. Heb jij nog vragen over zorg termen zoals persoonsvolgende bekostiging, chiropractor en chirurg? Mail het mij gerust! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.