Achteruitrijcamera

Het is geen gek feit, maar toch vooral een bevestiging van iets wat we al langer vermoedde, een achteruitrijcamera verbeterd de veiligheid van uw auto, passagiers en omgeving significant. Een achteruitrijcamera voorkomt dus beter een aanrijding tijdens het achteruit inparkeren.

Het amerikaanse Institute of Highway Safety (IHS) bewees door middel van een test dat achteruitrijcamera’s niet slechts een marketing truc zijn. Ze verhogen de veiligheid en verlagen de kans op schade. De test was als volgt opgesteld: men moest een auto achteruit inparkeren en werd ondertussen afgeleid door een opdracht met het navigatie systeem. Zo lag men minder de focus op geforceerd inparkeren en werd een alledaagse situatie beter nagebootst. Tijdens het inparkeren werd een object wat een kind moest voorstellen geplaatst achter de auto. In alle gevallen waarbij de auto geen sensoren of camera’s had werd het object geraakt. Als de auto een camera hadden dan werd nog maar 56% geconfronteerd met een botsing. Bij auto’s met alleen sensoren was dit percentage liefst 94 procent. Opmerkelijk: bestuurders die in een auto zaten met beide opties (sensoren én een camera) raakten het ‘kind’ in 75 procent van de gevallen.

Alleen in de Verenigde Staten komen per jaar al bijna 300 mensen om door een verkeersongeval waarbij een achteruitrijdende auto betrokken was. Naast de 300 doden zijn er ook nog eens ongeveer 18000 gewonden door auto’s die achteruit rijden. Door het toepassen van een achteruitrijcamera op een auto wordt de blinde vlek van de bestuurder met 90% verkleind. Het is dus een zeer effectieve maatregel. Minister Schultz van Haegen is bezig met een onderzoek om achteruitrijcamera’s te verplichten bij nieuwe auto’s.

Oudere auto’s missen vaak een achteruitrijcamera. Toch is deze gemakkelijk aan te brengen zonder de volledige elektronica overhoop te gooien. Vaak is een achteruitrijcamera draadloos wat weer als voordeel heeft dat deze zonder pijn en moeite ingebouwd kan worden in elk systeem zonder daar eerst de volledige auto voor in stukjes te moeten zagen. Een advies laat het door een professional installeren, mocht u het systeem net verkeerd installeren dan is het gunstige effect op de veiligheid teniet gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.