Verhuizen naar Duitsland: waar moet je rekening mee houden?

Als je gaat verhuizen naar Duitsland, zal er een heleboel op je af komen. Er moet een nieuwe plek om te wonen worden geregeld, maar bijvoorbeeld ook een school of werk, een verhuisbedrijf, een dokter en een tandarts. De lijst van dingen die geregeld moeten worden is heel groot. Maar verhuizen naar Duitsland brengt ook veel voordelen met zich mee. Zo kunnen huizen in Duitsland goedkoper zijn en van een betere kwaliteit. Ook zijn veel wijken ruimer en steden veel ruimer ingericht. Het verhuizen naar een ander land kan je nieuwe inzichten opleveren. Maar waar moet je nou precies rekening mee houden als je gaat verhuizen naar Duitsland?

Beleefd

Over het algemeen is de Duitser wat beleefder dan de Nederlander. Ook zijn ze vaak iets afstandelijker. Nederlanders stellen vaak snel een persoonlijke vraag, terwijl Duitsers wat meer de kat uit de boom kijken. Hierdoor komen ze wat formeler over. Het Duits kent een heleboel beleefdheidswoordjes, zoals bitte sehr, danke schön en entschuldigung. Deze worden dan ook zeer regelmatig gebruikt, waardoor de Duitsers beleefd overkomen. Nederlanders zeggen snel “je” of “jij” terwijl dat in Duitsland niet zo is.

Misschien komt het ook hierdoor dat het in Duitsland minder gebruikelijk is om grapjes te maken dan in Nederland. Nederlanders lossen kleine en grote problemen vaak op met een grapje of relativering. Dit gevoel voor humor, ironie en zelfspot komt in Duitsland minder voor. Soms wordt het zelfs niet begrepen. Het kan dus best gebeuren dat een Duitser schrikt van een grapje, of het gewoon niet begrijpt. Dit wil niet zeggen dat er niet wordt gelachen in Duitsland, er wordt namelijk juist veel gelachen. Lachen met vrienden, als iemand een grap vertelt of tijdens een komisch televisieprogramma is wel heel normaal in Duitsland.

De taal

Veel Nederlanders spreken goed Engels. Ze kunnen zich goed verstaanbaar maken in deze taal. In Duitsland geldt dit lang niet altijd. In Berlijn wordt wel veel Engels gesproken, vanwege het toeristische karakter, maar dit is lang niet in heel Duitsland zo. Hou er dus rekening mee dat je je in Duitsland lang niet overal in het Engels verstaanbaar kunt maken. Wel is het zo dat de huidige generatie beter Engels spreekt dan de generaties hiervoor. Het verschil zal dus steeds minder groot worden.

Auto rijden

In Nederland heeft elke weg een snelheidslimiet, waar je je netjes aan moet houden. In Duitsland is dit niet het geval. Delen van Duitsland zijn namelijk onbegrensd als het gaat om de snelheidslimiet. Een andere regel wat betreft autorijden, heeft te maken met winterbanden. In Nederland ben je niet verplicht om met winterbanden te rijden, terwijl dit in Duitsland wel zo is. Als je toch zonder winterbanden de weg op gaat, riskeer je een boete.

Eten en drinken

In Duitsland is eten en drinken belangrijker dan in Nederland. In Duitsland wordt er regelmatig een drankje ingeschonken en een lekker hapje gegeten. Of het nou een verjaardag, een jubileum, of iets heel anders is, er wordt vaak een reden gevonden om het glas te heffen. De Duitse porties zijn vaak ook groter dan in Nederland.

Natuurlijk willen bovenstaande zaken helemaal niet zeggen dat dit overal in Duitsland zo geldt. Het hangt altijd af met wie je te maken krijgt en wat jullie relatie ten opzichte van elkaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *